Wina węgierskie i słowackie

 Region Tokaji znajduje się na liście Światowego Dziedzictwa od 2002 r., jest najbardziej znanym regionem wina na Węgrzech. Wokół idealnie  ukształtowanej wulkanicznej góry Tokaj panuje specyficzny klimat, sprzyjający rozwijaniu się szlachetnej pleśni, która to z kolei nadaje  niespotykany aromat i konsystencję winom. 

 „Naszym celem jest, aby stworzyć najwyższej jakości wino, i w ten sposób zaprezentować walory przyrodnicze zróżnicowanych ziem regionu Tokaj.  Staramy się pielęgnować nasze plony, z poszanowaniem naturalnych, ekologicznych metod upraw. Liczne atrybuty winnic (wspaniała gleba,  sprzyjający mikroklimat) są wyrażone poprzez smak naszych win w każdej z winnic. Nasze wina posiadają charakterystycznie świeży, elegancki i  harmonijny smak, który cieszy podniebienia smakoszy.” Eszter Bai

 Carpinus Borászat Ltd.

 




Wina węgierskie: 

1. TOKAJI Furmint wytrawny- zebrany z najwyższej jakości winnic, wyselekcjonowanych gron dojrzałych owoców. Zaprasza do degustacji zapachem świeżych cytrusów. Smak owocowy, bardzo świeży, pełen minerałów. Wino posiada zrównoważony smak i zapach. Tokaji Furmint to dobrze zrównoważone wino, o eleganckim smaku i zapachu, z delikatnie wyczuwalną nutą słodyczy.

Serwowanie: Wino najlepiej pasuje do ryb, białych mięs, sałatek, ale również bardzo dobrze komponuje się z wszelkimi daniami z makaronem.


2. TOKAJI Hárslevelű wytrawny - pochodzi z głównych winnic, nazywanych Gyertyanos. Jego aromat jest dojrzały, zdecydowany. Można w nim wyczuć przyjemny posmak miodu i kwiatów oraz skórki limonki. Smaki brzoskwini i owoców tropikalnych wyczuwamy w długim finiszu.

Serwowanie: Idealne wino do gaszenia pragnienia w gorący, letni dzień. Doskonale sprawdzi się do mięs z grilla, jest także idealnym towarzyszem do lekkich posiłków.


3. TOKAJI Late Harvest wino białe  słodkie - Właściciele winnicy zapragnęli stworzyć coś wyjątkowego z winogron zebranych z Lapis - winnicy w Bodrogkeresztúr. Orzeźwiający smak wina jest efektem mozolnych prac winiarskich, fermentacji w zbiornikach ze stali nierdzewnej jak i tradycyjnych zabiegów wytwarzania węgierskiego tokaju. Bardzo lekkie od pierwszego łyku, eleganckie wino posiada wyjątkowo bogaty w smak. Długi finisz ze względu na kwasowość nie jest bez znaczenia. Na finiszu wyczuwamy przyjemną słodycz, a to za sprawą cukru resztkowego. Wszystko to buduje przyjemną równowagę smaków. Tokaj polecany dla kolekcjonerów win.

Serwowanie: Zalecamy degustację w towarzystwie białych mięs, owoców oraz deserów.


4. Sauvignon Blanc: charakter wina -  świeże, dojrzałe wino powstało z wyjątkowej odmiany winogron. Zapach to kombinacja agrestu, czarnego bzu, pokrzywy oraz nuty cytrusów. To wino oddaje mineralność danego regionu oraz charakter gleby winnicy Budaházy. Wyczuwalna kwasowość uzupełnia kompozycję smakową wina.

Serwowanie: Idealne z sałatkami, szparagami oraz owocami morza i rybami. Stanowi także po prostu dobry drink powitalny. Polecamy go również w gorące dni jako wykwintny sposób na ugaszenie pragnienia.


 

 

 Być może wrócimy do importu win z regionu Mozel.

Wspaniały smak mozelskich win jest znany na całym świecie. Pierwsze winnice zostały założone 2000 lat przez Rzymian. Wina te ą dystyngowane,  pełne  szlachetnego smaku. Wino skrywa charakter człowieka, który jest stworzył. Historyczną winnicę rodziny Botzet prowadzi kolejne pokolenie  jej twórcy -  reprezentowane przez Floriana Botzet przy aktywnym wsparciu doświadczonych winiarzy - rodziców. We wszystkich butelkach zapisana  jest jego osobista opowieść.


Wina niemieckie:

1. 2015 Riesling wytrawny

Ten wytrawny Riesling jest produkowany z kilku odmian winogron pochodzących z różnych winnic posiadłości rodziny Botzet położonej wzdłuż rzeki Mosel. Ze względu na bardzo dobrą ekspozycją tych stromych winnic oraz wyjątkową glebę - łupkową – posiada owocowy i elegancki smak, ale także mocny charakter, co sprawia, że jest to doskonałe wino do ryb i mięsa wieprzowego.

 


2. 2016 Riesling półwytrawne

Półwytrawne Rieslingi regionu Mosel są już legendą. Żadne inne wina nie posiadają tak dyskretnej równowagi między słodyczą a kwasowością. To sprawia, że degustując tego Rieslinga mamy do czynienia z tak świeżym i żywym smakiem. Wino komponuje się doskonale z potrawami azjatyckimi oraz innymi daniami, które przyprawia się na słodką nutę.

 


3. 2015 Riesling słodki

Nie istnieje drugie takie wino jak słodki Riesling, który może zaoferować świeży, słodki oraz żywy aromat i jednocześnie niską zawartość alkoholu. Smak dojrzałych jabłek, brzoskwiń i owoców tropikalnych jest tak niesamowity, iż słodki Riesling jest idealny jako aperitif lub drink po posiłku. Albo po prostu jako chwila przyjemności!


4. 2015 Summerdream półwytrawne

Ta lampka wina została wykonana z dwóch odmian winorośli – jest winem doskonałym. Posiada szczególny smak owoców tropikalnych i to czyni go winem bardzo orzeźwiający. Powinno być podawane schłodzone - jak sama nazwa wskazuje - w ciepłe letnie dni i noce…

 


 

Prezentowano mi wina w logicznej dla Słowaków kolejności, dlatego zachęcam, aby w ten sposób także otwierać kolejne butelki. Od najdelikatniejszych smaków, do bardziej zdecydowanych.

Modry Portugal – delikatny, zrównoważony smak. Kolor także nie jest intensywny jak np. Cabernet Franz. To najpopularniejsze ze wszystkich prezentowanych win. Jest bardzo przyjemne w smaku i zdecydowanie łatwo pijalne. Cieszy się największym powodzeniem podczas świąt – także świąt młodego wina, ponieważ jest wcześnie zbierane, posiada wszelkie atuty wczesnego wina. Słowacy przypisują sobie pochodzenie szczepu, może dlatego, że wiele źródeł prowadzi faktycznie w ich okolice (tereny południowo-wschodniej Austrii Wiednia)

Pinot Noir – winnica szczyci się z jakości, jaką uzyskuje. Smak bardzo się zmienia, w miarę degustacji. Na początku bardzo wyczuwa się wiśnię, która łagodnieje i odczuwa się działanie beczek. Winorośl jest wymagająca w uprawia, jednak winnica Mrva&Stanko opanowała ten proces znakomicie.

Frankovka Modra – Czesi i Słowacy uważają ją za ich rodzime wino. Ma bardzo charakterystyczny smak i zapach. Im ciemniejsza barwa, tym lepiej zbudowany smak. Osobiście degustowałam te wina z wielu winnic tej odmiany i zawsze dominuje śliwkowa nuta z czekoladą. Posiada wyczuwalne taniny. Idealne wino do polskiej rolady z czerwoną kapustą!

Cabernet Sauvignon – najintensywniejszy w smaku z całej czwórki. Posiada typowe walory tego szczepu. 


 

 

 

Skrzynki na wina

Chcesz podziękować swoim partnerom biznesowym w wyjątkowy sposób? Przygotujmy wspólnie prezent z logo twojej firmy. Drewniane,  eleganckie pudełka z winami wysokiej jakości to klasyka gatunku

  • Produkt do sprzedaży dla indywidualnych klientów restauracji z winem i smakołykami
  • Wysokiej jakości pudełka drewniane są idealnym podarunkiem dla pracowników oraz klientów firm
  • Oferta restauracji dla lokalnych firm, jako gadżet świąteczny 

 

Skrzynki są dostępne w czterech wariantach:

1. Naturalne drewno szlifowana, najtańsza na jedno wino, zasuwana
2. Na zawiasach, lakierowana na ciemny lakier, na jedno wino
3. Naturalne drewno, szlifowana, na zawiasach, dwie przedziałki: np. wino białe i czerwone lub wino i smakołyki własnej produkcji itp.
4. Naturalne drewno, szlifowana, na zawiasach, na trzy wina lub inne wypełnienie.