fbpx

Wina białe i czerwone

 

         Wina czerwone, winnica Mrva&Stanko      

1. Pinot Noir 13% alkoholu, wino czerwone wytrawne, aromatyczne.

Wino o jasnoczerwonej barwie, z aromatami jeżyn, malin i morwy, ze szlachetnymi nutami owoców pestkowych, jesiennych liści i czarnego pieprzu, a także tytoniu i wędzonego drewna. W smaku wino jest atrakcyjnie owocowe, z mocnymi taninami i długim finiszem. Niezwykle aromatyczne, dobrze zbudowane, wykwintne wino.

Polecamy podawać wino w temperaturze 15 - 16°C do różnych przetworów z drobiu lub jagnięciny, najlepiej z pieczonym bażantem lub gołębiem z nadzieniem z foie gras lub piersią kaczki z miodem i glazurowaną marchewką, a także z dojrzałymi białymi i twardymi serami .

 2. Dunaj rdzenny szczep słowacki. Duma słowackich winiarzy. Szczep został stworzony w Bratysławie w 1992 roku. To burza aromatów i intensywnego smaku z wyczuwalną słodyczą oraz goryczką. Kolor wina ciemno bordowy. 9,99 g/l cukru resztkowego, 6,00 g/l kwasów owocowych i aż 14,03% alkoholu. Bogate ciało, długi finisz. Wino poleca się osobom, które poszukują win wyjątkowych, ciężkich, zagadkowych.

 3. Frankovka Modra 13,5% alkoholu, wytrawne

Wino o ciemnoczerwonym kolorze o bordowym odcieniu, o przyzwoitym owocowym aromacie charakterystycznym dla tej odmiany, zwłaszcza wiśni i śliwek. Smak wina jest soczysto-owocowy, z przewagą owoców pestkowych, wspartych grą szlachetnych kwasów i tanin, z korzennym, aksamitnym posmakiem. Wino polecamy podawać w temperaturze 16 - 18°C do tradycyjnych dań z czerwonego mięsa (np. rolady wołowej, tłustych wędlin jak salami, kindziuk), idealnie smakuje ze stekiem z dziczyzny z dodatkiem z zielonego pieprzu i kurczakiem, również z twardymi serami.

4. Modry Portugal, zawartość alkoholu 14%, czerwone wytrawne

Wino o głębokiej jasnoczerwonej barwie, o owocowym aromacie owoców pestkowych, zwłaszcza wiśni i czereśni. Smak wina jest soczysty, z owocowością czerwonych jagód, kwasowość dodaje świeżości, która z subtelną cierpkością tworzy wyjątkowy smak tej odmiany, charakteryzujący się dobrze zbudowanym i zrównoważonym smakiem. Piękny aromat i wyczuwalny cukier resztkowy powodują, że wino jest niezwykle przyjemne, idealne do picia także solo, bez dodatków.

5. 3 Burgundy Rulandské biele 50% (Pinot Blanc), Chardonnay 35%, Rulandské šedé 15% (Pinot Gris).To najciekawsze wino, z jakim się dotąd spotkałam. Ma jedynie 2,04 g/l cukru i 6,35 g/l kwasów owocowych.13,5 % alkoholu. Nos delikatny, słodkawy, bite śmietana, białe kwiaty. Natomiast smak ma bardzo bogaty i złożony, świeży, z średnim finiszem.

Polecamy podawać wino w temperaturze 15 - 17°C, najlepiej z królikiem w śmietanie z żurawiną a także z wołowiną z pikantną sałatką warzywną

Wina białe, winnica Mrva&Stanko oraz Carpinus

6. Palava szczep wina stworzony w Czechach. Bogactwo smaków i zapachów. Korzenne zapachy przenikają się z owocowymi: skórka pomarańczy, gruszka. Wino słodkie 65,57 g/l cukru resztkowego oraz7,19 g/l kwasów owocowych, tylko 10,85% alkoholu. <a przyjemnie wyczuwalną kwasowość, która powoduje, że wino degustuje się łatwo.

Polecamy także Palavę w wersji wytrawnej. Feria smaków i zapachów! Jedno z bardziej eleganckich propozycji z tej znakomitej winnicy.

7. Tramin Červený czyli Gewurztraminer – wino zaraz po wprowadzeniu go do portfolio został zakupiony w znacznych ilościach przez miłośników wina. Posiada wszystkie cechy tego szczepu, bardzo przyjemny w piciu, 9,6 g/l cukru resztkowego, 6,15 g/l kwasów owocowych o 13,3% alkoholu. Smak miodowo owocowy, mineralny. Mocno aromatyczny z przyjemną kwasowością.

8. Tokaji Cuvée powstało z połączenia trzech najlepszych szczepów winogron węgierskich: 50% Furminta, który zapewnia wspaniałą mineralną nutę, 30% Harslevelu – lekki kwiatowo owocowy smak oraz 20% Muscat Lunel – posiada bardzo bogaty aromat z nutą miodu. Zawartość cukru resztkowego wynosi 19,2 g/l a kwas owocowy 6,4 g/l

Zapach jest intensywnie owocowy, rześki, świeży z pięknie przemykającą kwasowością, która nadaje lekkości w połączeniu z dobrze wyczuwalnym cukrem. To wspaniały kompan do białego mięsa, deserów z owocami oraz bitą śmietaną. Jest idealny do mięs z dodatkiem owoców, a także cynamonu, gałki muszkatołowej.

To wino z uwagi na niski poziom alkoholu, kiedy jest dobrze schłodzone idealnie neutralizuje ostrość potraw.

 9. Harslevelu. Wino typu białe lekkie. Jest uprawiane na głównym areale Gyertyanos. Wino uprawiane jest na powierzchniach płaskich, gdzie występuje większa wilgotność, w przeciwieństwie do Furminta. Dojrzewa w kadziach ze stali nierdzewnej. Posiada świeży, dojrzały, czysty zapach owocowy. Wyczuwamy w nim czarny bez, skórkę limonki, brzoskwinie oraz owoce tropikalne. Ma posmak miodu. Jest znakomite do picia latem w towarzystwie sałat z jarmużem, awokado, brokułami czy groszkiem. A więc wszelkich letnich potraw, włączając w to grillowany drób.

10. Furmint Dry – dobrze zbudowane białe wino. 6,4 g/l kwasów owocowych oraz 8,1 g/l cukru resztkowego. 11% alkoholu. Wino idealnie pasujące do tradycyjnych polskich smaków: pierogi, kapusta, tłuste białe ryby typu łosoś, karp. Ma zdecydowany, bardzo mineralny smak ale także posmak beczki (około 8-10%), co je delikatnie wzbogaca i czyni delikatniejszym od furmintów dojrzewających w kadziach ze stali nierdzewnej.

11. Furmint Late Harvest jedynie 9% alkoholu i aż 95% cukru resztkowego – jest bardzo łatwo pijalne, mineralne. Dojrzewa w kadziach ze stali nierdzewnej. Owoce są zbierane w październiku.  Typowe „kobiece” wino, do kawy, dla relaksu, po posiłku. Jest bardzo słodkie, ale absolutnie nie mdłe, to zasługa niezwykłej mineralności. Butelka o pojemności 375 ml.

12.  Grand Reserved – stworzony w zamyśle właściciela winnicy, dla mężczyzn, ale ja uważam, że to wino jest idealne dla każdego, kto czuje do nich pasję. W 100% fermentacja i starzenie odbywa się w beczkach dębowych. Pięknie komponuje się  mięsiwem, ale ze względu na to, że to białe wino, mineralne – staje się przyjacielem w zasadzie większości potraw – steki, kurczak, ostre sery, sałaty z dodatkiem  

Skrzynki na wina

Chcesz podziękować swoim partnerom biznesowym w wyjątkowy sposób? Przygotujmy wspólnie prezent z logo twojej firmy. Drewniane,  eleganckie pudełka z winami wysokiej jakości to klasyka gatunku

  • Produkt do sprzedaży dla indywidualnych klientów restauracji z winem i smakołykami
  • Wysokiej jakości pudełka drewniane są idealnym podarunkiem dla pracowników oraz klientów firm
  • Oferta restauracji dla lokalnych firm, jako gadżet świąteczny 

 

Skrzynki są dostępne w czterech wariantach:

1. Naturalne drewno szlifowana, najtańsza na jedno wino, zasuwana
2. Na zawiasach, lakierowana na ciemny lakier, na jedno wino
3. Naturalne drewno, szlifowana, na zawiasach, dwie przedziałki: np. wino białe i czerwone lub wino i smakołyki własnej produkcji itp.
4. Naturalne drewno, szlifowana, na zawiasach, na trzy wina lub inne wypełnienie.